Máslové croissanty

Napsal Lůc Mác (») v pondělí 27. 9. 2010 v kategorii Když Lůc peče, přečteno: 3979×

Máslové croissanty

A jsou tu! Nádherně jemné chutné croissanty, no pochutnejte si taky :).Fotky jsem převzala ze svého receptu na toprecepty.cz, tak se nedivte popiskam.

Budeme potřebovat:250g hladké mouky, půl kávové lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1/3 kostky droždí, 15 g másla(do těsta), 1 malé vejce a jedno na potření, 150 ml mléka, 125g vychlazeného MÁSLA!

Postup:

Mouku si prosejte do mísy, přidejte sůl, cukr, droždí a změklé máslo, vyklepněte vejce a vlijte mléko. Nejprve vše promíchejte vařečkou a poté si těsto zpracujte na vále ručně. Nezpracovávejte moc dlouho, aby těsto nebylo přílíš pružné, je horší ho rozválet. Poté těsto dejte těsto do větší mísy a překryjte potravinářskou folii. Uložte jej na 12 hodin až dva dny do lednice.

Odpočaté a hlavně opravdu studené těsto rozválejte na pomoučněném vále do většího obdelníku.
Kostku 125g másla vyndejte z ledničky, poprašte moukou a snažte se ho rychle rozválet na placku o velikosti asi 2/3 rozměru obdelníku těsta. Těsto i máslo musí zůstat studené, jinak by se tuk mohl vstřebat do těsta a vznikla by z toho buchta.


Máslové croissanty
Placku másla položte na kraj těsta( širší stranu másla k užší straně těsta). Nejprve přeložte to těsto bez másla přes máslo a poté přeložte tu druhou část. Lehce přitiskněte. Takto vzniklý obdelník z obou kratších stran přeložte dovnitř a zavřete jako knihu. Těsto nechte v chladu 30 minut odpočinout.

Máslové croissanty

Po vyjmutí z lednice těsto rozválejte a ještě jednou zopakujte předchozí skládání. Poté těsto rozválejte na tenký velký obdelník a rozdělte jej na dva menší obdelníky. Šikmými řezy pak udělejte trojúhelníky na kterých udělejte na ktarší straně zářez asi 2 cm. Každý croiassant zarolujte od naříznuté strany směrem k jeho špičce. Naříznutou stranu přitom prsty roztáhněte a udržujte dál od sebe. Dlaní těsto stáčejte do ruličky a druhou rukou trochu natahujte špičku trojuhelníku.


Máslové croissanty
Naskládejte croiassanty na plech a nechte je ještě chvíli kynout na teplém místě. Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a povrch croiassantů potřete rozšlehaným vejcem, dejte péct do vyhřaté trouby dozlatova asi tak 15-20 minut.

Máslové croissanty

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
coco-choc z IP 217.30.64.*** | 29.9.2010 19:55
Klobouk dolů smile! Na croissanty se chystám už nějaký ten pátek, ale pořád operuji jen s remoskou, kde takovéto experimenty prostě nejsou možné smile. Ale za měsíc už budu žhavit troubu jedna radost! Jsi opravdu moc šikovná. Už se těším, s čím přijdeš příště smile
toffo z IP 83.208.12.*** | 11.10.2010 16:35
S tím chystáním jsem na tom stejně jako coco-choc! Jseš fakt dobrá!
Lůc Mác z IP 90.183.115.*** | 17.10.2010 17:01
Děkuji vám oběma, tak jsem zvědavá, kdy se do nich pustíte, nakonec to nebylo ani tak složité smile asi protože jsem se u toho odreagovala, sama jsem zvědavá, s čím příjdu příštěsmile


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvě a šest